Europese normen
De nieuwe te ontwikkelen methoden worden gebaseerd op bestaande Europese normen voor bijvoorbeeld energie efficiëntie (EPBD), terwijl zij tegelijkertijd de aanzet zullen geven tot de ontwikkeling van nieuwe technische normen voor slimme energieprestatiecertificaten.
Digitale logboeken
Het SmartLivingEPC-certificaat zal volledig compatibel zijn met digitale logboeken en met renovatiepaspoorten voor gebouwen, zodat de informatie over de energieprestaties van gebouwen in digitale databases kan worden opgenomen. Naast energieprestaties zal het certificaat meerdere indicatoren meenemen, denk dan aan financiële informatie en milieu-effecten
Gebouwen en complexen
SmartLivingEPC zal twee parallelle systemen ontwikkelen, één op gebouwniveau (Building EPC) en één op het niveau van gebouwencomplexen (Complex EPC), met als uiteindelijk doel in de nabije toekomst de certificering van gebouwencomplexen, gebaseerd op de certificering van individuele eenheden, alsmede op aanvullende aspecten volgens een geïntegreerde participatieve en wijkgerichte aanpak.
Wat SmartLivingEPC onderscheidend maakt van bijvoorbeeld D^2EPC is de toepassing in gebouwencomplexen, met als doel energiecertificering op buurtniveau. Daarnaast worden ook niet-energiegerelateerde aspecten meegenomen zoals waterverbruik, geluidsoverlast en akoestiek.
16 partners uit 12 Europese landen zullen samenwerken en hun expertise en middelen ter beschikking stellen gedurende de 36 maanden dat SmartLivingEPC loopt.
SmartLivingEPC is in juni 2022 van start gegaan en wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe.