Bij DEMO participeren we al meer dan 25 jaar in Europese onderzoeksprojecten. De laatste jaren ligt de nadruk op het gebied van energieprestatie en duurzaamheid van gebouwen, renovatie, circulaire economie en digitalisering. Vanaf september 2020 nemen we deel aan het D^2EPC-project dat zich focust op het verbeteren van de bestaande energielabels oftewel energieprestatiecertificaten (EPC's), wat moet leiden tot energiezuinige gedragsverandering en het stimuleren van slimme gebouwen.
D^2EPC
Heeft tot doel de basis te leggen voor de next generation dynamische energieprestatiecertificaten (EPC's) voor gebouwen. Er wordt gewerkt aan een framework dat wordt gebaseerd op het "smart-readiness" niveau van gebouwen en de bijbehorende infrastructuur voor dataverzameling en managementsystemen. Dit framework wordt gevoed met operationele data en gebruikt het 'digital twin' concept om het Building Information Modelling te ontwikkelen, een nieuwe set indicatoren voor energie, milieu, financiën en menselijk comfort en welzijn te formuleren om aan de hand hiervan het energieprestatiecertificaat (energielabel) te bepalen.
Beoogde resultaat
- Realtime prestatiegegevens en een set nieuwe indicatoren
- Gebruikersvriendelijke EPC's en daarmee het creëren van inzicht en bewustzijn
- De ontwikkeling van een platform met een dashboard en benchmarking
Energietransitie
Gebouwen in Europa zijn verantwoordelijk voor 40% van het totale energieverbruik en voor 36% van de broeikasgasemissies (CO2) uit energie. De renovatie van gebouwen is van groot belang om zowel energiegebruik als de uitstoot te verminderen en uiterlijk 2050 klimaatneutraal te worden.
Bovendien dragen energiebesparende renovaties bij aan verlaging van de energiekosten van huishoudens, verhoging van de levenskwaliteit en zorgen zo voor een rechtvaardige groene transitie. Echter wordt op dit moment jaarlijks slechts 1,2% van de gebouwen in Europa gerenoveerd specifiek ter verlaging van het energieverbruik. Dat moet naar 2 tot 3% om de doelstellingen voor 2050 te kunnen behalen. Daarvoor is in oktober 2020 de strategie voor de 'Renovation Wave' gepubliceerd door de Europese Commissie. Het doel van deze strategie is om het renovatietempo van woon- en andere gebouwen tegen 2030 op zijn minst te verdubbelen en diepe energierenovatie te bevorderen. Met regelgeving en normen voor een minimale energieprestatie en informatie wil de commissie renovatie stimuleren.
De nieuwe generatie EPC's zullen bijdragen aan de monitoring en benchmarking van energieprestaties en leveren de beheerder van het gebouw een renovatiekaart. De upgrade van EPC's is daarmee een noodzakelijke voorwaarde bij de realisatie van de doelstellingen van de Renovation Wave. Volgens Renovate Europe, een politieke communicatiecampagne met de ambitie om de vraag naar energie van het Europese gebouwenbestand met 80% te verminderen, moeten de volgende maatregelen worden ingevoerd om het renovatietempo een boost te geven:
- de introductie van minimale energieprestatienormen voor alle renovaties;
- actualiseren en verbeteren van het Energy Performance Certificate (EPC) Framework;
- versterking van de eisen aan lange termijn renovatiestrategieën;
- en het vaststellen van een ambitieuze definitie van een EU norm voor "deep renovation".
Demonstratiecasussen
Het framework, BIM model en de set indicatoren worden geïmplementeerd en toegepast bij 6 pilotgebouwen in verschillende Europese landen. De gebouwen worden beoordeeld op de actuele energieprestatie en de SRI score (Smart Readiness). Deze dient als basis ter vergelijking om de verwachte impact van de renovatie-activiteiten die aan de pilotgebouwen zullen plaatsvinden te evalueren.
Smart Readiness Indicator (SRI)
De Smart Readiness Indicator is een gemeenschappelijk EU instrument voor de beoordeling van de mate waarin gebouwen klaar zijn voor slimme toepassingen (om onder andere energie te besparen).
De SRI beoordeelt hoe slim een gebouw is op basis van:
- Inspelen op de behoeften van de gebruiker of bewoner (bv. gezondheid, comfort, welzijn enz.
- Gebruik van energie-efficiënte controle strategieën
- Interactie met energienetten (energieflexibiliteit / vraagrespons en systeemintegratie
Het gebruik van slimme technologieën in gebouwen kan een kosteneffectieve manier zijn om bij te dragen aan een gezondere en comfortabelere gebouwen met een lager energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld:
- Digitale technologieën zoals slimme thermostaten en lichtregeling zijn binnen 2 jaar terugverdiend.
- Slimme technologieën, zoals automatische zonwering of ventilatie op basis van luchtkwaliteitssensoren, kan ook de gezondheid, het welzijn en het comfort verbeteren.
- Intelligente planning van energieverbruik (witgoed, elektrische voertuigen, enz.) kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en draagt tegelijkertijd bij aan het beperken van de netbelasting.
SmartLivingEPC
Vanaf juni 2022 participeren wij in een nieuw project met de naam SmartLiving EPC.
Dit project, vergelijkbaar met D2EPC, is gericht op het leveren van een nieuwe generatie EPC's met aanvullende aspecten, waarbij ook wordt gekeken naar niet-energiegerelateerd verbruik en de akoestiek. Het framework zal vele Europese initiatieven op het gebied van de bevordering van renovatie van gebouwen ondersteunen. In tegenstelling tot D2^EPC wordt bij dit nieuwe project niet alleen gekeken naar individuele gebouwen, maar naar volledige wijken.